Nieuwsbrief Stinzentuin Mildenburg
No 10 - december 2020
Werkgroep Stinzentuin Mildenburg Vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap O.l.v. René Vervoort en bestaat verder uit Erik de Boer, Corrie Engelblik, Michael van der Kaay en Peter Moree Nieuwsbrief Stinzentuin Mildenburg Redaktie: Jan Engelblik Website: www.stinzentuin-mildenburg.nl Contact: webmaster@stinzentuin-mildenburg.nl Uitschrijven: Uitschrijven van de nieuwsbrief
Vrijwilligers Zuid Hollands Landschap
Zomerklokje
Cyclame Neapolitanum
Alle nieuwsbrieven zijn H I E R te openen Tot ziens in het nieuw jaar!

December

cyclamen

hederifolium

Na de bloei verschijnen de zaden. Deze cyclaam heeft een heel eigen manier om zijn zaden te beschermen: de bloem stengel krult zich op tot een spiraaltje, waarbinnen het zaadje beschermd is. Elk zaad is voorzien van een 'mierenbroodje', een zoet stukje materiaal. In het voorjaar komen de mieren die mierenbroodjes verzamelen en zo zaaien ze -en passant- de cyclamen her en der in de border. Bron: ‘t Groentje

Cyclame Coum

Cyclame Coum

Cyclame coum Bloeitijd: november - februari (De cyclame van Coa - Oost Sicilië) Wordt gevonden van Bulgarije tot Israel, zowel in kust- als bergstreken. Is een zeer variabele soort. De bladeren zijn rond of niervormig met of zonder witte tekening. Zij komen in de herfst uit en blijven tot het einde van de lente. De bloemen, die meer gedrongen zijn dan die van andere soorten, kunnen bloeien van eind december tot midden april. De kleur van de bloemen varieert van wit tot magenta met een paarsachtige vlek aan de basis; Cyclame coum albissimum, met glanzende egaal groene bladeren, heeft puur witte bloemen (zonder vlek aan de basis)
De geschiedenis van saffraan De geschiedenis van de saffraankrokus is niet helemaal zeker. Veel mensen geloven dat de Crocus Sativus een mutatie is van Crocus Cartwrightianus, een krokus soort die destijds in Griekenland in het wild voorkwam, en werd geselecteerd en gedomesticeerd in Kreta tijdens de late Bronstijd. Zeker is dat de saffraanteelt al meer dan 4000 jaar oud is. De oude Grieken gebruikten saffraan vanwege de aromatische eigenschappen en vanwege zijn kleur eigenschappen. De meerderheid van de bevolking van het oude Griekenland had zwart haar, en omdat de favoriete haarkleur blond was, gebruikten ze gele kleurstoffen om hun haar te verven. Ze gebruikten een mengsel van saffraan en kalium water.
In Griekenland, werden ook fresco's gevonden waarop de saffraanoogst wordt weergegeven, daterend uit 1600-1500 voor Christus, zoals het beroemde fresco in het paleis van Knossos op het eiland Kreta. Saffraan was ook al bekend bij de oude Egyptenaren. Farao's gebruikten saffraan als smaakmaker en als afrodisiacum. Tevens gebruikten ze het om hun baden, huizen en tempels te parfumeren. In het late Hellenistische Egypte gebruikte Cleopatra saffraan in haar baden zodat het liefdesspel nog aangenamer zou zijn. In het oude Perzië werd de teelt van saffraan aanzienlijk uitgebreid. Het werd geteeld in Derbena en Isfahan in de 10e eeuw voor Christus. Er zijn daar saffraandraadjes ontdekt die ingeweven waren in oude koninklijke Perzische tapijten en in lijkwaden. Darius de Grote van Perzië (500 voor Christus) gaf opdracht aan zijn gouverneurs om er op toe te zien dat saffraancrocus werd geplant in de verre noordelijke regio's van het Perzische Rijk (in de Kaukasus). Vanwege zijn waarde is saffraan altijd een symbool van rijkdom en elegantie geweest. De heersende klassen van de oude keizerrijken gebruikten het om hun voedsel meer smaak te geven, om hun gewaden te verven en hun balzalen te parfumeren. Saffraan werd door de oude Perzische gelovigen ritueel geofferd om hun goden te aanbidden en als medicijn. Later werd Perzische saffraan veel gebruikt door Alexander de Grote en zijn troepen tijdens hun veldtochten door Azië. Ze mengden saffraan met thee en aten saffraanrijst. Alexander zelf gebruikte saffraan vooral in zijn warme badwater, omdat hij dacht dat het zijn vele wonden zou genezen. Ten minste 500 jaar voor Christus, had de saffraan teelt zich ook verspreid vanuit Perzië naar het oosten van India. Daar werd besloten, na de dood van Boeddha, dat de gewaden van boeddhistische priesters voor altijd met saffraan gekleurd moesten worden. In de loop van 100 jaar voor Christus werd er ook saffraan uit Perzië naar China geëxporteerd, samen met komkommers, uien, jasmijn en wijnstokken. Het Romeinse Rijk importeerde zijn saffraan natuurlijk ook uit Perzië. Bij de val van het Romeinse Rijk, werd de saffraanteelt door de Moren in Europa geïntroduceerd, eerst in Spanje en later in delen van Frankrijk en Zuid-Italië. René Vervoort
De
wenst
jullie een
een heel fijn
Kerstfeest
en een gezond
tweeduizendeenentwintig
Werkgroep
Stinzentuin
Nieuwsbrief Stinzentuin Mildenburg
No 10-december 2020
Werkgroep Stinzentuin Mildenburg Vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap O.l.v. René Vervoort en bestaat verder uit Erik de Boer, Corrie Engelblik, Michael van der Kaay en Peter Moree Nieuwsbrief Stinzentuin Mildenburg Redaktie: Jan Engelblik Website: www.stinzentuin-mildenburg.nl Contact: webmaster@stinzentuin-mildenburg.nl Uitschrijven: Uitschrijven van de nieuwsbrief
Vrijwilligers Zuid Hollands Landschap
Klein springzaad
Cyclame Neapolitanum

Cyclame Coum

Cyclame coum Bloeitijd: november - februari (De cyclame van Coa - Oost Sicilië) Wordt gevonden van Bulgarije tot Israel, zowel in kust- als bergstreken. Is een zeer variabele soort. De bladeren zijn rond of niervormig met of zonder witte tekening. Zij komen in de herfst uit en blijven tot het einde van de lente. De bloemen, die meer gedrongen zijn dan die van andere soorten, kunnen bloeien van eind december tot midden april. De kleur van de bloemen varieert van wit tot magenta met een paarsachtige vlek aan de basis; Cyclame coum albissimum, met glanzende egaal groene bladeren, heeft puur witte bloemen (zonder vlek aan de basis)
Alle nieuwsbrieven zijn H I E R te openen Tot ziens in het nieuwe jaar

December

cyclamen hederifolium

Na de bloei verschijnen de zaden. Deze cyclaam heeft een heel eigen manier om zijn zaden te beschermen: de bloem stengel krult zich op tot een spiraaltje, waarbinnen het zaadje beschermd is. Elk zaad is voorzien van een 'mierenbroodje', een zoet stukje materiaal. In het voorjaar komen de mieren die mierenbroodjes verzamelen en zo zaaien ze -en passant- de cyclamen her en der in de border. Bron: ‘t Groentje

Cyclame Coum

De geschiedenis van saffraan De geschiedenis van de saffraankrokus is niet helemaal zeker. Veel mensen geloven dat de Crocus Sativus een mutatie is van Crocus Cartwrightianus, een krokus soort die destijds in Griekenland in het wild voorkwam, en werd geselecteerd en gedomesticeerd in Kreta tijdens de late Bronstijd. Zeker is dat de saffraanteelt al meer dan 4000 jaar oud is. De oude Grieken gebruikten saffraan vanwege de aromatische eigenschappen en vanwege zijn kleur eigenschappen. De meerderheid van de bevolking van het oude Griekenland had zwart haar, en omdat de favoriete haarkleur blond was, gebruikten ze gele kleurstoffen om hun haar te verven. Ze gebruikten een mengsel van saffraan en kalium water.
In Griekenland, werden ook fresco's gevonden waarop de saffraanoogst wordt weergegeven, daterend uit 1600-1500 voor Christus, zoals het beroemde fresco in het paleis van Knossos op het eiland Kreta. Saffraan was ook al bekend bij de oude Egyptenaren. Farao's gebruikten saffraan als smaakmaker en als afrodisiacum. Tevens gebruikten ze het om hun baden, huizen en tempels te parfumeren. In het late Hellenistische Egypte gebruikte Cleopatra saffraan in haar baden zodat het liefdesspel nog aangenamer zou zijn. In het oude Perzië werd de teelt van saffraan aanzienlijk uitgebreid. Het werd geteeld in Derbena en Isfahan in de 10e eeuw voor Christus. Er zijn daar saffraandraadjes ontdekt die ingeweven waren in oude koninklijke Perzische tapijten en in lijkwaden. Darius de Grote van Perzië (500 voor Christus) gaf opdracht aan zijn gouverneurs om er op toe te zien dat saffraancrocus werd geplant in de verre noordelijke regio's van het Perzische Rijk (in de Kaukasus). Vanwege zijn waarde is saffraan altijd een symbool van rijkdom en elegantie geweest. De heersende klassen van de oude keizerrijken gebruikten het om hun voedsel meer smaak te geven, om hun gewaden te verven en hun balzalen te parfumeren. Saffraan werd door de oude Perzische gelovigen ritueel geofferd om hun goden te aanbidden en als medicijn. Later werd Perzische saffraan veel gebruikt door Alexander de Grote en zijn troepen tijdens hun veldtochten door Azië. Ze mengden saffraan met thee en aten saffraanrijst. Alexander zelf gebruikte saffraan vooral in zijn warme badwater, omdat hij dacht dat het zijn vele wonden zou genezen. Ten minste 500 jaar voor Christus, had de saffraan teelt zich ook verspreid vanuit Perzië naar het oosten van India. Daar werd besloten, na de dood van Boeddha, dat de gewaden van boeddhistische priesters voor altijd met saffraan gekleurd moesten worden. In de loop van 100 jaar voor Christus werd er ook saffraan uit Perzië naar China geëxporteerd, samen met komkommers, uien, jasmijn en wijnstokken. Het Romeinse Rijk importeerde zijn saffraan natuurlijk ook uit Perzië. Bij de val van het Romeinse Rijk, werd de saffraanteelt door de Moren in Europa geïntroduceerd, eerst in Spanje en later in delen van Frankrijk en Zuid-Italië. René Vervoort
De
wenst
jullie een
een heel fijn
Kerstfeest
en een gezond
tweeduizendeenentwintig
Werkgroep
Stinzentuin